PREOBRAZBE MESTA
Slovenska Bistrica med 18. stoletjem in letom 2020 – njeni ljudje in podobe trgov, ulic in stavb

Razstava

Mesto je organizem, ki se razvija, stagnira, spet raste, se skratka nenehno preobraža. To velja tako za dele mesta, kot so trgi, ceste, ulice, parki, vrtovi, predvsem pa za stavbe. Nekatere so se v teku desetletij in let zelo spremenile, druge so od nastanka ohranile bolj ali manj originalno podobo, posamezne so izginile, njihov prostor pa ostaja bodisi prazen bodisi ga zasedajo novejše zgradbe. Dokumentarna fotografska razstava postavlja v središče 87 primerjalnih posnetkov Slovenske Bistrice in njenih delov ter posameznih stavb. Prejšnje stanje (v glavnem gre za razglednice iz prve polovice 20. stoletja) je vzporejano s stanjem v letu 2020, ko je bilo zaradi omejevanja gibanja mesto bolj prazno kot navadno.

Fotografije spremljajo besedila. Ob trgih in ulicah je podrobneje predstavljenih okrog sto stavb, pri čemer je poudarek na arhitekturi in njenih posebnostih, dobrih in slabih praksah prenov spomenikov kulturne dediščine, posebna pozornost pa je namenjena njihovim nekdanjim lastnikom in uporabnikom ter s tem tudi njihovi prejšnji in zdajšnji namembnosti.

Slikovno in tekstovno bogata razstava bo gledalca popeljala v čas gramoznih cest, konjev, volov, vozov, kočij, plemstva, meščanstva, v obdobje kovačij, mlinov na Bistrici in še mnogega drugega, česar se nekateri starejši še dobro spominjajo, večini mlajših pa je našteto tuje.

Razstava, h katere nastanku v pričujočem obsegu so pripomogli terensko delo s popisom stanja, analiza fotografij ter pisnih in slikovnih arhivskih virov, literature ter pogovori s prebivalci mesta, prinaša tudi nova spoznanja o zgodovini Slovenske Bistrice, nekaterih stavbah in ljudeh.

Razstavo uvajata najprepoznavnejša in najstarejša spomenika kulturne dediščine v mestu, grad in Graslov stolp. Sledijo posnetki osrednjega trga – Trga svobode z rotovžem kot najreprezentativnejšo stavbo. Nato se mimo Marijine cerkve in samostana pri nekdanjih južnih mestnih vratih pomaknemo izven mestnega jedra na Ljubljansko cesto vse do vojašnice, se vrnemo na območje nekdanjega obzidanega mesta in pri Marijini cerkvi zavijemo levo ter nadaljujemo proti zahodu navzgor po Partizanski ulici. Od tam se prestavimo na drug konec mesta, na Vošnjakovo ulico, s katere zavijemo na Kolodvorsko in se po njej vrnemo na Trg svobode. Po ogledu severnega dela trga tik pred mostom spet zavijemo proti zahodu in se podamo vse do grajskega parka. Nato se vrnemo k mostu, ga prečkamo in nadaljujemo do Trga Alfonza Šarha in od tam navzgor po Mariborski cesti do griča sv. Jožefa, kjer se virtualni sprehod po mestu zaključi.

Vabljeni k zapisu vtisov o razstavi:

39 Komentarjev. Leave new

 • Jerneja Ferlež
  8. februarja, 2021 5:54

  Fascinirana nad spreminjanjem kraja, zgradb, ljudi, nad razstavo in nad delom, ki je bilo za ta projekt narejeno!

  Odgovori
 • Virineja Goričan
  8. februarja, 2021 8:29

  Čudovita razstava, ki nam prikaže dele mesta, kot jih še nismo videli. S to razstavo smo Bistričani veliko pridobili. Čestitke avtorici!

  Odgovori
 • Razstava je pomemben prispevek za lokalno zgodovino. Velik prispevek za obogatitev pouka zgodovine. Iskrene čestitke vsem ustvarjalcem te razstave.

  Odgovori
 • Z veseljem v celoti prebral zgodovinski zapis kraja v katerem sem odraščal (Kolodvorska ul. 19) in se ga vedno rad spominjam. Avtorici zapisa, vse čestitke za opravljeno veliko delo.

  Odgovori
 • Res lepo predstavljeno. Slovenska Bistrica skozi čas je vredna ogleda.

  Odgovori
 • Kristina M. Pučnik
  8. februarja, 2021 13:53

  Imenitno mesto, zelo zanimiva razstava. Čestitke in zahvala ustvarjalcem.

  Odgovori
 • Imenitni posnetki obenem pa obujanje otroštva o mestu kjer sem odraščal in v katerem še vedno ponosno živim! Čestitke ustvarjalcem.

  Odgovori
 • Košič Vladimir (roj.1956)
  8. februarja, 2021 16:55

  Veliko veselja ste mi naredili s pričujočo razstavo in velika hvala.

  Odgovori
  • Super razstava, odlično opravljen projekt. Res pritegne in dobesedno nisem mogla nehati dokler nisem vse pregledala in prebrala. Bravo!

   Odgovori
 • Iskrene čestitke za izvedbo celotnega projekta, saj vem koliko truda in neprespanih noči je bilo potrebnih za izvedbo le tega, res vse pohvale.

  Odgovori
  • Super, čestitke Simona ❤️ Še posebej me veseli, da sem uspela doživet tvoje vodenje in predavanje po Bistrici v živo ? hvala

   Odgovori
 • Marja Lorenčak Kiker
  8. februarja, 2021 19:52

  Kako lepo je gledati te fotografije na Simonini razstavi, saj spomnijo na stare čase ter obenem ponudijo priložnost, da lahko na istem mestu primerjamo nekoč in zdaj, prenovljeno, izgubljeno ali pozabljeno arhitekturo, zraven tega še dobro besedilo, ki opisuje zgodovino hiše in tudi ljudi, ki so tam živeli, zgodovino trga ali vedute. Morda se šele tedaj zavemo kakšno imenitno dediščino imamo okoli sebe. Čestitam ti Simona!

  Odgovori
 • Simona, čestitam. Mislim, da je tale spletna razstava zanimiva vsem Bistričanom, saj sploh nam starejšim vzbudi marsikateri spomin. Upam, da vam jo uspe enkrat pripraviti tudi “v živo”, kjer bi lahko obiskovalci med sabo poklepetali o minulem času. In morda bi kdo od njih imel doma še kakšno neznano fotografijo našega mesta. Še enkrat čestitke in hvala za zanimiv projekt!

  Odgovori
 • Čudovita razstava.?
  Všeč mi je, da lahko tudi otrokom pokažem kakšna je bila Slovenska Bistrica nekoč.?

  Odgovori
 • Zelo zanimivo. Vse pohvale tistim, ki so ohranili kulturno dediščino. Čestitke za izdelavo spletnega pregleda.

  Odgovori
 • Iskrene čestitke vsem, ki so sodelovali od ideje do izvedbe razstave.

  Odgovori
 • Pridružujem se vsem pohvalam na račun izredno lepo in zanimivo prikazanega zgodovinskjega pregleda razvoja našega čudovitega mesta. Kot lokalni turistični vodnik bom z veseljem črpal gradivo za vodenje po mestu. Iskrena hvala za to veliko turistično pridobitev, ki jo bom z veseljem delil s prijatelji iz cele SLOVENIJE.

  Odgovori
 • Iskrene čestitke Simona tebi in vsem, ki ste sodelovali pri pripravi projekta, od ideje do izvedbe.
  Zelo zanimiva razstava Slovenske Bistrice skozi čas, res vredno ogleda!

  Odgovori
 • Iskrena hvala Simoni in vsem, ki ste sodelovali pri pripravi tega pomembnega in čudovitega zgodovinskega pregleda mesta Slovenska Bistrica!!!! Vsi si zaslužite veliko pohvalo s še večjo začetnico in kapo dol! Še kako pomemben dokument ste sestavili, zato HVALA VAM!

  Odgovori
 • Silvia - Delcampe.net
  10. februarja, 2021 7:50

  This virtual exhibition is incredibly well done, and the result is very impressive! You can imagine that the research work must have been enormous. Congatulations and thank you very much!
  (We’re also happy to have been able to contribute a little bit, with some images from before, taken on http://www.delcampe.net).

  Odgovori
  • Jovita Žunko
   8. marca, 2021 16:39

   Kot domačinko in nekdanjo stanovalko ene opisanih hiš, se me je ta čudovito pripravljena razstava posebej dotaknila. Bere, vidi in čuti se, da je pripravljena z dušo in srcem ter ogromno vloženega truda. Upam, da se zbudi tudi zanimanje pristojnih za obnove teh lepih stavb in gradu.

   Odgovori
 • Čestitke in vse pohvale za izvedbo te res inovativne in dobre razstave!

  Odgovori
 • Odlično opravljeno!

  Odgovori
 • Pohvala Dr. Simoni! Bistričani premalo vemo o zgodovini našega mesta in kakšno zapuščino so nam zapustili naši
  Bistriški predniki. Ta Vaš prikaz, naj bo odskočna deska, česar še ne vemo o naši Bistrici. Veliko uspeha naprej!!!

  Odgovori
 • Kraja ne poznam, je pa tehnika prikazovanja zelo zanimiva.
  Zanimivo bi bilo tudi vedeti kaj več o družinah, ki so bile nekoč stebri gospodarkega in duhovnega življenja. Njihova imena imajo prikazane znamenite hiše.
  Čestitam!

  Odgovori
 • Dragica Stojnšek
  14. februarja, 2021 16:32

  Zelo dobro opravljeno delo, naloga primerna za osnovnošolsko temo pri spoznavanju svojega kraja. Zanimive primerjave in razvoj skozi čas bo zanimiv tudi mlajši generaciji, vse z namenom, da ne gre v pozabo. Tudi zame je čarobno, čeprav nisem od tod. Čestitke in veliko uspeha v prihodnje.

  Odgovori
 • Nataša Flac Podlipnik
  14. februarja, 2021 17:57

  Simona, iskrene čestitke tebi in vsem tvojim sosnovalcem razstave. Zelo izvirno! Bravo!

  Odgovori
 • Odlična zaokrožena predstavitev najpomembnejše grajene kulturne dediščine v Slovenski Bistrici. Takšno predstavitev je to mesto že dolgo pogrešalo in zelo bi bilo koristno, če bi bila kmalu dostopna še v knjižni obliki.

  Odgovori
 • Valerija Vidovič
  16. februarja, 2021 13:43

  Hvala za super predstavitev kraja v sliki in besedi. Ja, vse premalo se zavedamo in cenimo dediščino, ki jo imamo okoli sebe.
  Čestitke vsem, ki so pri tem sodelovali.

  Odgovori
 • Preobrazba in zgodovina mesta sta me vedno zanimali! Tukaj pri teh opisih pa vsak dan zasledim kaj novega
  Ta koncept s spreminjajočimi slikami je pa češnja na sadni kupi!
  Pomežikneš in že si v preteklosti.

  Odgovori
 • Imenitni in prekrasni stari posnetki mesta in zahvala ustvarjalcem za to predstavitev in razstavo. To je spomin na naše otroštvo v mestu kjer smo odraščali in se šolali. Prav tako za predstavitev in opis ob fotografijah (hotel babice Josipine Krulc v katerem so se dogajale kulturne prireditve in dogodki v tem času)

  Odgovori
 • Zelo ste me razveselili s poslanim, prebral sem vse in vam iskreno čestitam za odlično izpeljani projekt! Res dobro in zavzeto ste predstavili mesto Slovenska Bistrica v pretoku časa, tudi nekatere boleče reze in pa srečo, da se je vendarle ohranilo toliko avtentičnega. Gre za zelo pomembno identifikacijo in analizo zatečenega ter prijazno povabilo potencialnim obiskovalcem, da spoznavajo kulturno – umetnostno zgodovino kraja, njegove arhitekturne znamenitosti in vlogo.

  Odgovori
 • Martin Mrzdovnik
  7. marca, 2021 14:46

  Na ta kraj me sicer vežejo mladostni spomini kakor tudi sorodstvene vezi zato sem si to lepo urejeno in tehniško domiselno razstavo večkrat ogledal in se ob tem spominjal preteklih dni. Seveda mi je takrat kot vaškemu otroku mesto delovalo skrivnostno s toliko hišami, ulicami kjer se lahko izgubiš…
  Še posebej so koristni sicer kratki a vendarle koristni opisi, ki pa raziskovalcu ki želi več nudijo osnove in koristne usmeritve.
  Vse čestitke ustvarjalcem!

  Odgovori
 • Franc Kociper
  8. marca, 2021 12:24

  Izredno lepo! Slovenska Bistrica mi bo vedno v lepem spominu, saj sem nekaj let preživel nad knjižnico Josipa Vošnjaka. Hvala za vaš trud, spoštovana ga. Simona.

  Odgovori
 • Slovenska Bistrica je čudovito zeleno mesto, takšno je bilo nekoč in takšno je danes, predvsem del, ki na teh fotografijah ni prikazan, kajti mesto Slovenska Bistrica se je dobesedno razbohotilo v vsej svoji lepoti na vse štiri strani! Spomnim se nekaterih motivov starega mesta, predvsem zanimiv je bil otoček, kjer stoji spomenik NOB – borec z ročno bombo, pred hotelom, ki je večkrat menjal ime. Ob že omenjenem imenu je bil kasneje hotel Beograd, zatem pa hotel Planina.
  Globok poklon in iskrene čestitke avtorici prispevka, gospe dr. Simoni Kostanjšek Brglez in vsem, ki ste ji pri tem projektu pomagali! Za nas prave Bistričane vaše delo pomeni ogromno, saj nas vrača v mlada otroška leta, starejše pa še kar precej let nazaj!
  Mislim, da se prave vrednosti vašega dela niti ne zavedamo prav, je pa to delo, ki je terjalo mnogo časa, energije, pridnosti, zagnanosti in znanja!
  ČUDOVITO!!
  ISKRENA HVALA GOSPA SIMONA!

  Odgovori
 • V prvem delu sem pisal zgolj o velikem delu, ki ga je opravila dr. Simona Kostanjšek Brglez, menim pa, da je prav, da se omenijo tudi črne točke, ki kazijo mesto Slovenska Bistrica, gotovo pa to ni stvar avtorice čudovitega projekta, dr. Simone Kostanjšek Brglez!
  Morda pa bo kdo od odgovornih to prebral!
  Črne točke prelepega mesta Slovenska Bistrica:
  – Avtobusna postaja
  – Skupina hiš na desni strani od Trga Alfonza Šarha v smeri Jožefa na Mariborski cesti, vključno z bivšo upravno zgradbo Kmetijskega kombinata Slovenska Bistrica, do odcepa v Vinarsko ulico
  – Začetek Špindlerjeve ulice, dve na pol porušeni hiši, v smeri proti Impolu, na levi in desni strani, takoj za odcepom v ulico 14. divizije
  – Stara vila med staro in novo telovadnico na Partizanski cesti, na desni strani pri vhodu v mestni park v Slovenski Bistrici

  Odgovori
 • Sonja Arbeiter
  15. marca, 2021 13:50

  Čestitam ustvarjalcem. Izjemni utrinki za nostalgijo in hkrati ponos ob današnji podobi mesta.

  Odgovori
 • Čudovito, kar zlila sem se s časom mojih prednikov, čestitke vsem sodelujočim.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.

Meni
Ume