1911 (Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, foto/založil: Franz Erben) / 2020 (Sašo Jug)

53. Kolodvorska ulica v smeri mestnega jedra

Kolodvorska ulica se je še nekaj let po odprtju lokalne železniške proge, po kateri nosi ime še danes, imenovala Dr. Link Gasse. Franc Link je bil lekarnar, ki je prišel iz Gradca in je v drugi polovici 19. stoletja nekaj časa vodil tukajšnjo lekarno. Izumil je »štupo zoper bolhe«, mešal in prodajal pa je tudi zdravilni napitek »Samostanska skrivnost«.

Prva visokopritlična hiša na desni (vogal Kolodvorske in Zadružne ulice) s prisekanim vogalom, kjer je bil nekoč glavni vhod, je iz leta 1875. Fasada in notranjščina sta močno spremenjeni. V času okupacije je bila to nemška policijska postaja, do pred nekaj leti pa veterinarska postaja.

Sosednja pritlična hiša s kamnitim portalom z inicialkama A. A. in letnico 1873 je bila še v šestdesetih letih dom kovaške družine. Med hišo in kovačijo je bila pokrita lopa, kjer so bili privezani konji, ki so čakali na menjavo kopit.

V naslednji pritlični hiši na desni sta bila še v tretji četrtini 20. stoletja obrtnika brata Ozimič. Eden je bil vrvar, drugi pa ključavničar.

V zadnji hiši v nizu, zdaj nadstropni, prej pritlični, je bil pred prvo svetovno vojno, kot je razvidno z napisa na hiši, Mode salon. Tradicija izdelave oziroma prodaje konfekcije se je očitno nadaljevala, saj je bil še po drugi svetovni vojni tukaj krojač. V stanovanju v nadstropju je v petdesetih letih 20. stoletja živel mariborski slikar Janez Vidic, ki je bil med letoma 1952 in 1956 v tukajšnji nižji gimnaziji učitelj risanja.

Meni
Ume