1927 (Fotoarhiv Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica) / 2020 (Sašo Jug)

14. Strnjen niz hiš na Trgu svobode

Izmed vseh hiš v nizu je bila prva, v osnovi baročna meščanska hiša, najbolj spremenjena. Fasado je pred predelavo poudarjala štukirana ornamentika. Sedanje stanje je rezultat obnov v drugi polovici 20. stoletja. V času nastanka starejše fotografije (1927) je bila v lasti krojača Štefana Rumeža, nato pa je bila v pritličju več desetletij prodajalna Peko.

Druga hiša na posnetkih, ki je datirana v drugo polovico 19. stoletja, je v jedru gotovo še starejša. V njej je imel pekarno Ivan Štrucl. Po drugi svetovni vojni so v to pekarno kruh nosili peč domačini. Na domovih zamesen kruh so dali v peč, ko so končali s peko lastnih izdelkov. Pritličje hiše je bilo z izjemo kamnitega portala, ki je prvoten, precej predelano.

Naslednja hiša, ki je tudi najdaljša v tem nizu, je nastala v tretji četrtini 19. stoletja z združitvijo dveh starejših, baročnih hiš. Ko so ju povezali, so naredili enotno historistično fasado. Nekoč je bila v lasti posestnikov, družine Kopač, ki je imela velika polja v smeri proti avtocesti. Po drugi svetovni vojni je bila v pritličju trgovina z živili Jelen.

Meni
Ume