Strokovna ekskurzija članov projekta Industriopolis po Slovenski Bistrici

Projektna ekipa Industriopolis – Mesto industrijskega DNK je obiskala Slovensko Bistrico. Raziskovalka dr. Simona Kostanjšek Brglez je ekipo popeljala po mestnem jedru. Na dopoldanskem sprehodu so spoznali zgodovino mesta, si ogledali najpomembnejše spomenike kulturne dediščine – vključno z ž. c. sv. Jerneja, p. c. sv. Marije in bistriškim gradom kot najreprezentativnejšo arhitekturo v mestu – in prisluhnili zgodbam o plemiških družinah, obrtnikih, industrialcih idr.

V okviru vodenega ogleda je potekala izmenjava izkušenj, znanj in idej na področju turizma – s poudarkom na oblikovanju bogatih, raznolikih in inovativnih turističnih produktov, raziskavah, ciljnih skupinah in promociji produktov.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da sta obrtno-industrijska dediščina, s katero se ukvarjajo kolegi iz Maribora, in kulturna dediščina na slovenjebistriškem, na kateri temelji projekt Umetnost za turizem, daleč vsaksebi, pa se je na strokovni ekskurziji pokazalo, da je precej stičnih točk. Tudi v Slovenski Bistrici sta imeli obrt in industrija skozi zgodovino pomembno vlogo, v zadnjih desetletjih pa je mesto znano kot pomembno industrijsko središče (npr. Impol, Gea). Vključitev obrti in industrije v turistično ponudbo mesta je še neizkoriščen potencial. Na strokovni ekskurziji so se tako odprle tudi možnosti povezovanja obeh mest (Maribora in Slovenske Bistrice) in prihodnjega tesnejšega sodelovanja med raziskovalci oziroma sodelavci, ki delujejo v okviru obeh omenjenih projektov.

Za ogled fotogalerije dogodka kliknite tukaj.

Fotografija: Igor Unuk

Datum

Mar. 30. 2021
Dogodek je potekel

Čas

9:00 - 13:00

Lokacija

Mestno jedro, Slovenska Bistrica
Slovenska Bistrica

Organizator

ZRC SAZU, UIFS
e-Pošta
umetnost.za.turizem@gmail.com
X
QR Code
Don`t copy text!