Po poti plemstva na slovenjebistriškem

Enodnevni izlet po Dravskem polju in obronkih Pohorja. Spoznali bomo plemiške družine, ki so na tem območju pustile svoj pečat, ki se odraža v kulturni dediščini, nekaj pozornosti pa bomo namenili tudi redovom (kartuzijanom, dominikankam in minoritom), ki so ob plemiških družinah močno zaznamovali umetnostno podobo tega območja. Spoznavanje dvorcev, gradov in drugih spomenikov bomo združili z uživanjem v naravi, sprehodi po naseljih in trgih ter s poslušanjem zanimivih zgodb.

Fotografije: Simona Kostanjšek Brglez, Amadeja Mlakar

V jutranjih urah zbor v Slovenski Bistrici, od koder se bomo z avtobusom odpeljali mimo Zgornje Ložnice do OPLOTNICE. Ogledali si bomo Oplotniško graščino ali Žički dvorec iz 17. stoletja. Zgraditi so ga dali žički kartuzijani, v 19. stoletju pa je prešel v roke pomembne rodbine Windischgrätz. Kapela dvorca slovi po izjemnih štukaturah. V Oplotnici bo na voljo nekaj prostega časa za samostojno odkrivanje kotičkov, kavico ali malico.

Sledi vožnja do PRAGERSKEGA, kjer stoji dvorec Pragerhof, s katerim so med drugim povezane družine Prager, po katerih je kraj dobil ime, njegovi lastniki pa so bili v naslednjih stoletjih tudi Dietrichsteini, Breitenfeldi, na katere opozarja še ohranjeni vodnjak ter družini Attems in Formacher. Ogledali si bomo  objekte, ki so povezani z železniško oziroma industrijsko dediščino (vodni stolp, muzejsko lokomotivo Katico, železniško postajo, opekarno …). Kraj je namreč izjemno pomembno železniško vozlišče, zaradi bogatega nahajališča gline pa je bila tam leta 1900 osnovana opekarna. Iz Pragerskega se bomo odpeljali do SPODNJE POLSKAVE, kjer se bomo sprehodili po vasi, si ogledali cerkev sv. Štefana in nagrobnike družine Formacher. Pot nas bo vodila do opuščenega spodnjepolskavskega dvorca Frajštajn. Preko 400 let star dvorec so imele v lasti številne družine od Dietrichsteinov do Brandisov, med letoma 1670 in 1782 pa je bil v lasti studeniških dominikank.

Naslednji postanek bo na ZGORNJI POLSKAVI. Tam si bomo najprej ogledali pokopališče s spominskim zidom za padle v Soški fronti ter grobom Antona Ingoliča in cerkev sv. Trojice. Od tam se bomo podali na krajši sprehod do centra Zgornje Polskave, kjer se bomo ustavili za zunanji ogled dvorca, ki je imenitni baročni videz, ki ga kaže še danes, dobil za časa Dietrichsteinov. K dvorcu spada tudi lep park.

Sledi okusno kosilo v enem izmed gostišč v Slovenski Bistrici ali v okolici.

Po kosilu sledi ogled SLOVENSKE BISTRICE. Najprej si bomo ogledali najznamenitejšo stavbo v mestu − bistriški grad z izjemnimi baročnimi freskami. Z gradom so bile tesno povezane družine Vetter von der Lilie, Wildenstein, Attems, ki bodo podrobneje predstavljene. Po ogledu gradu sledi sprehod po mestnem jedru. Na sprehodu si bomo ogledali še spomenike, ki so povezani z družinama Pongratz in Formacher ter drugimi pomembnejšimi družinami, ki so v mestu pustile močan pečat. V poznih popoldanskih urah zaključek programa in vrnitev proti domu.

 

CENA:
40 EUR/osebo pri najmanj 25 udeležencih
46 EUR/osebo pri najmanj 15 udeležencih

 

CENA VKLJUČUJE: prevoz s turističnim avtobusom po programu, tipično kosilo v lokalnem gostišču (vključen tudi kozarec domačega vina), vsi ogledi po programu, strokovno vodenje, nezgodno zavarovanje potnikov in celotno organizacijo. Vključene vstopnine za Oplotniško graščino, grad v Slovenski Bistrici in za ostale notranje oglede po programu.

MOŽNA DOPLAČILA:

  • za povratni prevoz iz Ljubljane ali Murske Sobote do Slov. Bistrice = 30 EUR/osebo
  • za povratni prevoz iz Celja ali Maribora do Slov. Bistrice = 20 EUR/osebo

POPUST za otroka do 15 let (z dvema odraslima) 20%

 

OPOMBE:

  • Program je za manjše in večje zaključene skupine, izvedljiv tudi v terminih po dogovoru.
  • Prevoz lahko po dogovoru (in proti doplačilu) organiziramo tudi iz drugih krajev Slovenije.
  • Vsi prijavljeni bodo najkasneje 3 dni pred odhodom prejeli vse potrebne informacije o izvedbi izleta, vključno s podatki o zbirnem mestu in uro pričetka izleta.

Vodenje bo predvidoma izvedla umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (v primeru njene zasedenosti drug kompetenten vodnik).

Celoten program bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa covid-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli podrobnejša navodila oz. priporočila v zvezi s tem. 

Splošni pogoji TA SAJKO so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih.

Kliknite tukaj za rezervacijo (Turistična agencija Sajko)

Program je bil pripravljen v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

Datum

Jun. 12. 2021
Dogodek je potekel

Čas

Ves dan

Cena

40.00 €

Organizator

Sajko turizem
Telefon
+386 2 80 51 800
e-Pošta
info@sajko-turizem.si
QR Code
Meni
Ume