Kulturni in naravni biseri Pohorja, Dravinjske doline in Haloz

Širše slovenjebistriško območje je pestro tako z geografskega vidika kot tudi z vidika zgodovine, umetnosti, naravne dediščine in drugega ter ima vrsto potencialov za razvoj trajnostnega in kulturnega turizma. Na tridnevnem aktivnem popotovanju po tem delu Vzhodne Slovenije, ki je tudi območje slovenskega podeželja, ki ohranja pristnost in avtentičnost ter mnoge običaje in navade, bomo spoznavali bogato zgodovino, plemiške družine, mestno jedro in stare trge, kulturne in naravne bisere, prisluhnili bomo pripovedkam in legendam, ki se prenašajo iz roda v rod, značilnemu narečju, okušali tradicionalne jedi in vina, ki jih v tem vinorodnem okolišu ne manjka, sprehajali se bomo po tematskih kulturnih in učnih poteh ter tako docela doživeli utrip tega čudovitega koščka Štajerske.

Fotografije: Simona Kostanjšek Brglez, Amadeja Mlakar

1. dan:
V jutranjih urah po želji (proti doplačilu) organiziran prevoz iz Ljubljane, Celja, Murske Sobote in Maribora oziroma prihod z lastnim prevozom v SLOVENSKO BISTRICO, eno najstarejših slovenskih mest. Za dobrodošlico kavica ali čaj v enem od lokalov v starem mestnem jedru, nato organiziran sprehod po osrednjih trgih in zunanji ogled glavnih znamenitosti oziroma kulturnih spomenikov. Pot bomo nadaljevali preko starega mostu čez Bistrico do Trga Alfonza Šarha, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev sv. Jerneja z izjemnimi kiparskimi in slikarskimi umetninami. Sledi vožnja na Pohorje do Ančnikovega gradišča – kulturnozgodovinskega spomenika z ostanki poznoantične in zgodnjesrednjeveške utrdbe. Po ogledu kosilo v lokalnem gostišču. Sledi vožnja do Treh Kraljev in naprej na Osankarico, od koder se bomo peš sprehodili do ČRNEGA JEZERA − naravne znamenitosti v osrčju pohorskih gozdov. Vožnja po lokalni cesti preko Kota in Keblja, kjer so ohranjene ruševine dveh srednjeveških gradov, do OPLOTNICE, naselja na jugovzhodnem obrobju Pohorja. V Oplotnici krajši postanek za sprehod skozi park do dvorca – nekdanjega objekta žičkih kartuzijanov, ki je bil v zadnjih letih obnovljen. Za konec še postanek na bližnji PRIHOVI, kjer bomo obiskali znamenito romarsko cerkev. Nastanitev v hotelu ali penzionu v Slovenski Bistrici ali okolici. Večerja in nočitev.

 

2. dan:
Po zajtrku odhod avtobusa v središče Slovenske Bistrice, kjer sledita sprehod skozi grajski park in ogled bistriškega gradu (slavnostna dvorana z imenitnimi baročnimi freskami, okrogli stolp, različne muzejske zbirke). Avtobusna vožnja do Zgornjih Poljčan in od tam ob vznožju Boča peš mimo enega redkih tukajšnjih ohranjenih kozolcev − toplarjev in ptičje opazovalnice do STUDENIC. Sprehod po značilnem srednjeveškem trgu in ogled samostanskega kompleksa s cerkvijo sv. Treh Kraljev (po želji še krajši vzpon na ruševine gradu oziroma po Samostanski učni poti okrog samostana). Kosilo v lokalnem gostišču ali na kmečkem turizmu v okolici. Ogled KRIŽEČE VASI − vasi etnološke in kulturne dediščine z ogljekuhno, mlinom na veter, kmečko izbo in drugimi zanimivostmi. Nato vožnja v MODRAŽE na obisk ekološke kmetije, kjer sledi sprejem v narodni noši in nato ogled čebelnjaka z degustacijo medu, ogled škotskega goveda in drugih živali, stare vinske kleti, baročnega kamnitega kipa. Vrnitev v Slovensko Bistrico v hotel. Večerja in nočitev.

 

3. dan:
Zajtrk. Najprej vožnja preko Zgornje Polskave na SPODNJO POLSKAVO za postanek pri rojstni hiši pisatelja Antona Ingoliča in obisk cerkve sv. Štefana. Nato vožnja preko Črešnjevca in naprej po dolini potoka Ložnica do dvorca Štatenberg. Ogled soban, čas za kavico, nato po želji še sprehod do ribnikov pod dvorcem. Sledi obisk Bernadekove bajte, kjer bomo lahko začutili utrip življenja tukajšnjih kmetov nekoč. Sledi kosilo iz kotla. Po okrepčilu vožnja v MAKOLE, kjer si bomo ogledali trg s cerkvijo sv. Andreja in se po želji po stopnicah povzpeli do cerkvice sv. Lenarta nad trgom, od koder je lep pogled na kraj in okolico. Sledi vožnja do bližnjega RUDNIKA ŠEGA za krajši ogled vhoda v rudnik in krajši sprehod do vhoda v JAMO BELOJAČO − eno najdaljših kraških jam v Halozah. Sledi zaključek ogledov z degustacijo lokalnih vin pri enem izmed lokalnih vinogradnikov. V kasnejših popoldanskih urah vrnitev nazaj na izhodišče v Slovensko Bistrico in zaključek programa. Po želji še organiziran prevoz nazaj do Maribora, Murske Sobote, Celja oz. Ljubljane.

 

CENA:
245 EUR
(ali bon v višini 60 EUR + 185 EUR) pri najmanj 20 udeležencih
265 EUR (ali bon v višini 60 EUR + 205 EUR) pri najmanj 15 udeležencih
299 EUR (ali bon v višini 60 EUR + 239 EUR) pri najmanj 6 udeležencih

 

CENA VKLJUČUJE: 2 x polpenzion v hotelu ali penzionu turistične kategorije v sobah 1/2 TWC, 3 x kosilo po programu, vsi prevozi po programu z avtobusom (minibusom), vsi ogledi po programu, vse vstopnine po programu, strokovno vodenje celotnega programa, lokalna turistična vodenja, degustacijo medu na ekološki kmetiji v Modražah, degustacijo lokalnih vin v Makolah, nezgodno zavarovanje potnikov in celotno organizacijo.

MOŽNA DOPLAČILA:

  • za enoposteljno sobo = 30 EUR/osebo
  • za povratni prevoz iz Ljubljane ali Murske Sobote do Slov. Bistrice = 30 EUR/osebo
  • za povratni prevoz iz Celja ali Maribora do Slov. Bistrice = 20 EUR/osebo

POPUST za otroka do 12 let (z dvema odraslima) 20%

Za 3. osebo v sobi na dodatnem ležišču 5%

OPOMBE:

  • Odhod tudi 20. avgusta 2021.
  • Pridržujemo si pravico do izvedbe programa v spremenjenem vrstnem redu.
  • V primeru, da določeni ogledi (zaradi vremenskih ali drugih okoliščin) ne bi bili izvedljivi, jih bomo nadomestili z ustrezno alternativo.
  • Prevoz lahko po dogovoru (in proti doplačilu) organiziramo tudi iz drugih krajev Slovenije.

Vodenje bo predvidoma izvedla umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (v primeru njene zasedenosti drug kompetenten vodnik).

Celoten program bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa covid-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli podrobnejša navodila oz. priporočila v zvezi s tem. 

Splošni pogoji TA SAJKO so sestavni del programa in so na voljo na prodajnih mestih.

Kliknite tukaj za rezervacijo (Turistična agencija Sajko)

Program je bil pripravljen v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

Datum

Avg. 20. - 22. 2021
Dogodek je potekel

Čas

Ves dan

Cena

245.00 €

Organizator

Sajko turizem
Telefon
+386 2 80 51 800
e-Pošta
info@sajko-turizem.si
QR Code
Don`t copy text!