Jernejeva pot in Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica z okolico ponuja obiskovalcem neokrnjeno naravo, pestro kulinariko, vrhunska lokalna vina, številne kulturne spomenike in druga doživetja, preko katerih lahko obiskovalec spozna dolgo in pestro zgodovino, tradicijo in značilnosti tega koščka Štajerske.

Ena najnovejših pridobitev regije je nova kulturna pohodniška pot, t. i. Jernejeva pot. Dobrih 12 km dolga pot je z umetnostnozgodovinskimi vsebinami nadgradila obstoječo romarsko pot sv. Jerneja in povezuje pet cerkva v župniji Slovenska Bistrica.

Fotografije: Simona Kostanjšek Brglez, Amadeja Mlakar

Program

V jutranjih urah (proti doplačilu) organiziran prevoz iz Ljubljane, Celja, Murske Sobote in Maribora oziroma prihod z lastnim prevozom v SLOVENSKO BISTRICO, eno najstarejših slovenskih mest, ki se je razvilo na obrobju jugovzhodnega dela Pohorja. Po prihodu pogostitev s kavico v enem izmed lokalov v starem mestnem jedru.

Sledi ogled mestne cerkve Marije sedmih žalosti, ki je vključena v Jernejevo romarsko pot, in nato sprehod mimo glavnih mestnih znamenitosti (Trg svobode z rotovžem in drugimi imenitnejšimi stavbami, Gradišče) na drugi breg potoka Bistrica do Trga Alfonza Šarha, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev sv. Jerneja. Pri župnijski cerkvi se pohod po JERNEJEVI POTI, na kateri si bomo ogledali glavne sakralne spomenike in druge znamenitosti, šele začne. Najprej se bomo povzpeli na Jožefov hrib do baročne lepotice − cerkve sv. Jožefa, nato pa peš preko Devine in Šentovca do zaselka Ritoznoj, kjer vrh vinogradov kraljuje cerkev sv. Marjete. V tem vinogradniškem okolišu se bomo okrepčali z okusno malico in kozarcem domačega vina pri enem od lokalnih ponudnikov.

Po okrepčilu bomo s hojo nadaljevali proti Kovači vasi do kapele sv. Roka in naprej do kapele sv. Ane. Preko Zgornje Bistrice sledi peš vrnitev v Slovensko Bistrico do grajskega parka z znamenitim 300 let starim gabrovim drevoredom in zaključek poti s krajšim ogledom bistriškega gradu. Zanimiv program se bo zaključil v popoldanskih urah, ko bo organiziran prevoz nazaj v Maribor, Mursko Soboto, Celje in Ljubljano.

CENA VKLJUČUJE: kavico v lokalu v Slovenski Bistrici, domačo malico (narezek) in degustacijo lokalnih vin (4 vzorci) v Ritoznoju, vse vstopnine po programu, stroške čiščenja za ogled cerkva ob Jernejevi poti, strokovno vodenje, nezgodno zavarovanje potnikov in celotno organizacijo.

 

MOŽNO DOPLAČILO:

  • za povratni prevoz iz Ljubljane ali Murske Sobote do Slov. Bistrice = 30 EUR/osebo
  • za povratni prevoz iz Celja ali Maribora do Slov. Bistrice = 20 EUR/osebo

POPUST za otroke do 18. leta 25 % (namesto vina prejmejo sok)

 

OPOMBE:

  • Za hojo po 12-kilometrski Jernejevi poti priporočamo osnovno pohodno obutev. Hoja bo potekala deloma po pločniku (v središču mesta) in ob manj prometnih lokalnih cestah, večinski del pa poteka po gozdnih in travniških poteh. Glede na težavnost je srednje lahka. Trajanje pohoda (vključno z vsemi postanki in ogledi) je pribl. 6 ur. Program ni primeren za osebe, ki težje hodijo.
  • Odhod tudi  4. septembra 2021.
  • Program je za manjše in večje zaključene skupine izvedljiv tudi v terminih po dogovoru. Po dogovoru je mogoče program prilagoditi (glede težavnosti hoje) tudi za ljudi, ki ne zmorejo daljše hoje.
  • Prevoz lahko po dogovoru (in proti doplačilu) organiziramo tudi iz drugih krajev Slovenije.

 

Vodenje bo predvidoma izvedla umetnostna zgodovinarka dr. Simona Kostanjšek Brglez, ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta (v primeru njene zasedenosti drug kompetenten vodnik).

Celoten program bo v času obstoja nevarnosti širjenja virusa covid-19 izveden v skladu s priporočili NIJZ. Vsi udeleženci bodo ob prijavi prejeli podrobnejša navodila oz. priporočila v zvezi s tem.

Kliknite tukaj za rezervacijo (Turistična agencija Sajko)

Program je bil pripravljen v okviru projekta Umetnost za turizem. Umetnostnozgodovinske vsebine kot podlaga razvoju trajnostnega turizma Vzhodne Slovenije, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS in Evropski sklad za regionalni razvoj, in v okviru raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru (P6-0061), ki ga iz državnega proračuna sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

Datum

Maj. 15. 2021
Dogodek je potekel

Čas

Ves dan

Cena

29.00 €

Organizator

Sajko turizem
Telefon
+386 2 80 51 800
e-Pošta
info@sajko-turizem.si
QR Code
Don`t copy text!